De timing van het wereldwijde semi-geleiderchiptekort kon niet erger zijn. In een tijd van substantiële omwenteling in de auto -industrie, om nog maar te zwijgen van het strijden met een verwoestende pandemie, was het laatste dat nodig was, verstoring van de supply chain.
De situatie waarin we ons bevinden, heeft ertoe geleid dat meerdere grote fabrikanten terug moeten schalen of, in sommige gevallen, hun hele productie moeten stoppen. Kon dit vermeden zijn? Sommigen zullen zeggen dat de sector deze uitdaging had kunnen voorzien en stappen had genomen om ertegen te verzachten. Het is al enige tijd duidelijk dat smartphonebedrijven, zoals Apple en Samsung, op substantiële volumes produceren en uiteindelijk een formidabele concurrent voor de autofabrikanten zouden worden.

Het tekort aan halfgeleiders blijft de auto -productie raken

Dan moeten we rekening houden met de complexiteit van technologie die nodig is in een moderne auto. Toen ik meer dan vier decennia geleden voor het eerst in mijn carrière als auto-ingenieur begon, waren auto’s ongeveer net zo technologisch complex als een moeras-standaard calculator. Nu bevatten ze ongeveer 100 miljoen coderingsregels, omdat zowel infotainment- als rijsystemen sterk afhankelijk zijn van complexe software om de show op de weg te houden. Letterlijk.
Advertentie – Het artikel gaat hieronder verder

Deze factoren gecombineerd betekenen dat het chiptekort in veel opzichten onvermijdelijk was, maar niet onhandelbaar. Vragen moeten terecht worden gesteld van de veerkracht en flexibiliteit van zowel de toeleveringsketens als de personeelsmodellen van de fabrikanten die het meest worden getroffen door het chiptekort. De wereldwijde shutdowns als gevolg van COVID-19 hebben de scheuren in de keten benadrukt die ongetwijfeld zullen worden aangepakt.
Hoewel niemand het begin van de pandemie had kunnen voorspellen, is er duidelijk een onnauwkeurige voorspelling van de vraag geweest. Ondanks macro-economische onzekerheden vanwege de pandemie is de economische vooruitzichten op huishoudniveau veel positiever. Met feestdagen uit de vraag, werd het pendelen van niet langer een afvoer op de portemonnee en heel weinig anders om geld uit te geven, werd het kopen van een nieuwe auto een logische zet voor veel consumenten. Dit veroorzaakte een piek in vraag in een tijd waarin het aanbod van de semi-geleiderchips werd gestopt. Er is geen Nobelprijs voor economie nodig om de gevolgen van die combinatie te begrijpen.
Uiteindelijk zou de industrie kunnen, en misschien had, had moeten worden vermeden in de mate van de impact die het chiptekort heeft gehad op de auto-productie-maar het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat het een zelf toegebrachte wond is. Ongetwijfeld zullen lessen zijn geleerd in directiekamers over de hele wereld, omdat leidinggevenden proberen dit soort volatiliteit en variabiliteit in de supply chain te voorkomen, wat evenveel verstoring veroorzaakt als in de afgelopen 12 maanden.

Klik hier om meer te lezen van Andy Palmer …

Leave a Reply

Your email address will not be published.